„Noaptea muzeelor” în Timișoara

Data
14 mai 2022 - 15 mai 2022
Perioada
18:00 - 03:00
O noapte de poveste, cu acces gratuit, ne este pregătită sâmbătă, 14 mai, la Muzeul Național al Banatului și la Muzeul Satului Bănățean, ambele finanțate de Consiliul Județean Timiș, în cadrul mult-îndrăgitului eveniment „Noaptea muzeelor”.
Programul este cuprins între orele 18:00 – 03:00.
 
Vom avea parte de expoziții de tarantule vii, spectacole acustice de muzică istorică și de dans contemporan, expoziții de case și gospodării țărănești, demonstrații de artă și măiestrie bănățeană, evenimente interactive, cu prezentări și scenete din istoria Timișoarei, teatru pirotehnic și multe alte surprize, într-o noapte albă a culturii timișorene.
 
 Iată programul complet al evenimentului:
Muzeul Național al Banatului
✔️Expoziții:
Artă și măiestrie bănățeană – mansarda B2
Patrimonium 2021 – mansarda B1
Fiare din Beci – mansarda B1
O privire asupra viitorului – 100 ani Pier Paolo Pasolini – mansarda B1
Expoziția de tarantule vii – hol
Expoziția Stefan Popa՛s.
 
✔️Programul din curtea Bastionului:
𝟏𝟖:𝟎𝟎 – Deschiderea taberelor de reconstituire istorică – grupurile de reenactment EYALETUL DE TIMIȘOARA (Timișoara otomană a secolelor XVI-XVIII), LOSONCZY ISTVAN (Timișoara Evului Mediu târziu), HRAFNABROETHR (Banatul medieval), PROIECTUL RĂSCOALA (Transilvania și Banatul în sec. XVIII), ASOCIATIA DE RECONSTITUIRI ISTORICE TIMIȘOARA (Timișoara habsburgică, Timișoara de după Marea Unire).
𝟏𝟗:𝟎𝟎 – Evenimente interactive, prezentări și scenete din istoria Timișoarei și a Banatului, cu grupurile de reenactment prezente – Armele și ținutele Evului Mediu, Obiceiurile trecutului, O zi din viața unui pașă de Timișoara, Raiduri și bătălii în Ținuturile de Margine, Bătăliile pentru fortăreața Timișoara în secolul XVI.
𝟐𝟎:𝟑𝟎- Fiare din Beci – prezentare interactivă a pieselor din expoziția de spade și săbii istorice. Legende ale oțelului – mânuiri și demonstrații de iscusință cu sabia.
𝟐𝟏:𝟑𝟎 – Spectacol live PEREGRINII – AMURGUL BARZILOR. Muzica vechilor menestreli, povești care s-au păstrat în cântecele de la curțile castelanilor.
𝟐𝟐:𝟎𝟎 – Teatru pirotehnic AMOR FLAMMIS – BASME DE FOC. Legendele nopții sunt narate prin muzică și coregrafii de foc în cadrul unui spectacol prezentat în premieră.
 
Evenimentele se desfășoară între orele 18 si 03.
Muzeul Satului Bănățean Timișoara
✔️Expoziții:
Costume tradiționale din Moldova și Bucovina Colecția etnografică Darie Flocea ¬ Sala de expoziție permanentă
Port tradițional din colecțiile Muzeului Satului Bănățean Timișoara – Sala de expoziție permanentă
Pictură naivă Viorel Cristea – ora 20.20, prezintă conf.univ. dr. Gabriel Kelemen ¬ Sala de expoziție permanentă
Icoane pe sticlă bănățene din colecția Muzeului Satului Bănățean Timișoara – holul bibliotecii
✔️Aliere demonstrative – meșteșuguri populare în curțile gospodăriilor de la Jebel, Căvăran, Chizătău și Căpâlnaș
✔️Scenă
𝟏𝟗:𝟎𝟎 – 𝟐𝟎:𝟎𝟎: Program artistic – folclor și muzică ușoară, coordonator prof. Ingrid Nicolaescu
Evenimentele se desfășoară între orele 19 si 24.
Anterior Parcul Primăverii
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support