Pavel Torony – Peisaje timișorene. Expoziție personală de pictură la Bastionul Theresia din Timișoara

Data
14 septembrie 2021
Perioada
18:00 - 20:00
Locație
Bastionul Maria Theresia, Corpul C

Marți, 14 septembrie, de la ora 18:00, la Centrul Multifuncțional Bastion, administrat de CJ Timiș, va fi vernisată expoziția personală de pictură a pictorului timișorean Pavel Torony.

Născut la Voiteg, Pavel Torony este absolvent al Facultății de Arte și Design din Timișoara și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România – secția pictură, filiala Timișoara (din 2010).

Expoziția, organizată prin colaborarea dintre Consiliul Județean Timiș și UAP Timișoara, este a XI-a expoziție personală a artistului bănățean. 

Criticul de artă prof. dr. Ioan Iovan: „împrejurarea ca Pavel Torony să fie îndelung exersat în pictura de peisaj produce repercusiuni firești, nu doar în modul de tratare a temei și în dezvoltarea unei anumite viziuni, ci chiar până la caracterul cromaticii și până la direcționarea comunicării. Astfel încât, în înțelegere, trebuie pornit de la faptul că cele mai importante reușite ale sale sunt situate în perimetrul peisagisticii.”

Pavel Torony mărturisește despre expoziție: „motivul străzilor și clădirilor timișorene se regăsește în lucrările mele de câteva decenii. Continuând să lucrez în plein air, peisajul citadin a devenit o temă asupra căreia m-am aplecat cu tot mai multă seriozitate.  Expoziția reflectă acest fapt, asumat de altfel, cu lucrări din ultimii patru ani. Astfel încerc să transmit, prin pânzele de pe simeze, trăirile mele, sentimentele pe care le am privind străzile orașului, cu profund respect pentru patrimoniul construit, pentru arhitectura predominant barocă. Este de datoria noastră, a tuturor, să păstrăm acest patrimoniu. Pictura, prin discursul plastic, este singura mea modalitate  de comunicare, de a oferi privitorului ceea ce simt. Dacă nu reușesc să transmit nimic, înseamnă că lucrez în zadar. Pornind de la impresionism, revin cu multă plăcere la peisaj, la pictura în aer liber, pentru mine o necesitate interioară.”

Expoziția va putea fi vizitată, gratuit, în perioada 14 – 25 septembrie, după următorul program: luni – 8:00-16:00, de marți până vineri –  8:00-18:00, iar sâmbăta între 10:00 și 18:00.

Centrul Multifuncțional Bastion, administrat de Consiliul Județean Timiș, este localizat în Corpul C al Bastionului Theresia din Timișoara.

  • Numele organizatorului: Centrul Multifuncțional Bastion
  • Telefon: 0656181350
Anterior „LASĂ BUTONIADA, VINO LA…PEDALIADA!”
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support