ATOP Timiș a generat o schimbare legislativă importantă

Având în vedere practica judiciară constatată de-a lungul anilor, cu trimitere la art. 253 din Legea nr. 286/2009 – Codul Penal, respectiv, punerea în aplicare a Legii nr. 135/2010 – Codul de Procedură Penală, precum și respectarea prevederilor este necesară aducerea la zi a încadrării unor fapte neprevăzute. În acest sens, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) Timiș a luat atitudine privind nevoia modificărilor legislative în ceea ce privește încadrarea anumitor fapte care conduc la crearea unor situații constatate frecvent, fapte care nu au putut fi sancționate până în prezent.


Prin consultarea specialiștilor din domeniu, cât și a structurilor constituite pentru asigurarea ordinii publice, cu susținerea specialiștilor din cadrul ATOP Timiș, a fost generat un document transmis tuturor parlamentarilor de Timiș, cărora li s-a cerut să intervină în comisiile de specialitate pentru discutarea propunerilor transmise către Parlamentul României în vederea îmbunătățirii actului normativ sus-menționat. În urma promovării acestui demers, Parlamentul României a adoptat Legea 26/2024 privind Ordinul de protecție, act normativ care va intra în vigoare cu data de 31 august 2024. Această lege vorbește despre protecția persoanelor împotriva agresiunii de orice fel.


ATOP Timiș primește permanent sesizări din partea cetățenilor din Timișoara și din județul Timiș privind posibile abuzuri, încălcări ale legii, atitudini necivilizate manifestate în diferite comunități, precum și propuneri pentru modificări legislative. De asemenea, în cadrul ședințelor ATOP Timiș, au fost discutate și cazuri concrete, semnalate de presa locală. Aceste sesizări sunt analizate în comisiile ATOP Timiș și primesc ulterior o formă oficială pentru diseminarea către decidenți.


„Este foarte important să avem un sentiment de siguranță și securitate publică și mă bucur că am reușit să generăm o schimbare legislativă care să întărească protecția persoanelor împotriva agresiunii de orice fel”, a declarat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.


Totodată, la inițiativa ATOP Timiș a fost prezentată o evaluare a activităților desfășurate de către efectivele poliției de proximitate din cadrul Poliției Municipiului Timișoara în trimestrul I 2024, incluzând numărul de petiții soluționate, activități derulate în comunitate, consilierea membrilor comunității, intervenții pentru aplanarea și gestionarea corespunzătoare a stărilor conflictuale și de violență domestică. Agenții de proximitate au executat 62 de mandate de aducere, au pus în aplicare 14 ordine de protecție și au participat la 64 de acțiuni/măsuri de ordine.

Anterior Transparență decizională. Timișenii, așteptați să depună sugestii și propuneri pentru un proiect de hotărâre
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support