Conferința internațională „Sarmații și ‘ceilalți’: Culturi nomadice și sedentare în Europa Centrală și de Est”

Data
29 iunie 2022 - 2 iulie 2022
Perioada
00:00 - 00:00

În premieră națională, Muzeul Național al Banatului împreună cu Institutul de Arheologie din cadrul Academiei Române, Filiala Iași și sprijinul Consiliului Județean Timiș, organizează un simpozion internațional dedicat culturii sarmaților din Eurasia.

Încă din septembrie 2020, Muzeul Național al Banatului din Timișoara și-a propus organizarea unui simpozion internațional dedicat culturii sarmaților din Eurasia. Însă din cauza pandemiei de SARS-COV2 a tot fost amânat evenimentul pentru anul 2021, fiind însă posibilă organizarea lui abia în vara lui 2022. Noua situație economică devastatoare, precum și izbucnirea războiului din Ucraina, a obligat organizatorii să restrângă subiectul conferinței, la titlul următor: „Sarmații și „ceilalți”: culturi nomadice și sedentare în Europa Centrală și de Est”, în prima jumătate a mileniului I.

La manifestarea științifică se vor întâlni peste 50 de participanți din diverse țări (cum ar fi România, Serbia, Ungaria, Republica Moldova, SUA, Polonia, Germania) cu interes de cercetare pentru tema evenimentului. Conferința internațională – prima de acest fel din România – își propune să sprijine comunicarea între specialiștii tineri și cei consacrați pentru a discuta despre culturile nomadice și sedentare din Europa Centrală și de Est în prima jumătate a mileniului I d.Hr. (cu accent principal pe sarmați) și de a dezbate științific ultimele descoperiri arheologice și antropologice în domeniu.

Abordările vor fi diferite (prelegeri, prezentări-poster, display de ceramică) și vor permite specialiștilor din diverse țari să facă schimb de cunoștințe și abilități metodologice pe diverse teme (de istorie, arheologie, antropologie, arheozoologie).

Limba de comunicare în cadrul conferinței va fi engleză și discuțiile se vor concentra pe următoarele subiecte:

  1. Ce este un „Sarmat” în zilele noastre? Cimitire și comunități din diferite regiuni ale Europei.
  2. Identități culturale în Barbaricum pe Dunărea Mijlocie și Inferioară (în secolele I – IV d.Hr.): Sarmații și vecinii lor (sciți, daci, germanici etc.).
  3. Materiale atribuite popoarelor sedentare și nomade; produse locale versus importurile romane.
  4. Abordări multidisciplinare noi pentru înțelegerea paleodemografiei, a stării de sănătate, a dietei și a mobilității comunităților sedentare și nomade.

Timișoara a fost aleasă ca loc propice pentru o astfel de întâlnire științifică, datorită poziției sale între Est și Vest, fiind situată într-o zonă în care, în vremuri istorice, se știe că au conviețuit oameni de origine etnică și stil de viață diferit.

Muzeul Național al Banatului, gazda principală a evenimentului (care anul acesta împlinește 150 de ani de existență) este o importantă instituție culturală din România, cu o colecție impresionantă de antichități din epoca sarmatică.

Toată organizarea conferinței internaționale nu ar fi fost posibilă fără sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș și parteneriatul pe care îl au muzeele din Timișoara cu Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Anterior Autocunoaștere prin artă
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support