Parteneriate externe

Judeţul Timiş are o serie de parteneri tradiţionali, colaborarea cu ei derivând firesc fie ca urmare a unor tradiţii istorice şi culturale comune, fie din considerente geostrategice, fie ca urmare a unor relaţii punctuale dezvoltate apoi într-un cadru instituţionalizat.

I. Parteneriate Externe în vigoare

La data de 9 august 2023 a fost semnat Acordul de cooperare între Judeţul Timiş şi Provincia Autonomă Voivodina, Republica Serbia. Acordul a fost semnat de către domnul preşedinte Alin-Adrian NICA, din partea Consiliului Judeţean Timiş şi de către domnul președinte Igor Mirovic, din partea Provinciei Autonome Voivodina.

Acest Acord de cooperare reprezintă o întărire a relațiilor de decenii dintre cele două entități, convenind intensificarea cooperării pe domeniile: administrație publică locală, economic, învățământ, cultural, turism si sport, politici de tineret, sănătate și asistență socială.

Descarcă acordul de cooperare

Protocolul de Colaborare cu judeţul Csongrád este cel mai vechi protocol semnat de Consiliul Judeţean Timiş.

Semnarea a avut loc în data de 17 septembrie 1992. Protocolul a fost semnat de către domnul Preşedinte Viorel Coifan din partea Consiliului Judeţean Timiş şi de către domnul Preşedinte Lehmann István din partea Consiliului Judeţean Csongrád.

Domeniile vizate de acest Protocol de Colaborare sunt: economic, ştiinţific, tehnic, sanitar, cultural, învăţământ, comunicaţii șamd.

Descarcă Protocolul de Colaborare

La data de 22 decembrie 1995 a fost semnat Protocolul de Colaborare între judeţul Timiş şi regiunea Piemont, Italia. Protocolul a fost semnat de către domnul Preşedinte Viorel Coifan din partea Consiliului Judeţean Timiş şi de către domnul Preşedinte Enzo Ghigo din partea regiunii Piemont.

Acest Protocol de Colaborare doreşte permiterea dezvoltării unor acţiuni în sfera economiei, a formării cadrelor şi a schimbului de experienţă în agicultură, sport şi cultură.

Descarcă Protocolul de Colaborare

La data de 5 mai 2000 a fost semnat Acordul de Parteneriat între judeţul Timiş şi judeţul Böblingen, Germania. Acordul a fost semnat de către domnul Preşedinte Viorel Coifan din partea Consiliului Judeţean Timiş şi de către domnul Doctor Reiner Heeb din partea judeţului Böblingen.

Acest Acord de Parteneriat pune baza creării unor proiecte comune în domeniile: administrativ, economic, ştiinţific şi medical, educaţie, cultură şi social.

Descarcă Acordul de Parteneriat

La data de 11 iulie 2002 a fost semnat Acordul de Parteneriat între judeţul Timiş şi judeţul Rosenheim, Germania. Acordul a fost semnat de către domnul Preşedinte Dan Ioan Şipoş din partea Consiliului Judeţean Timiş şi de către domnul Vicepreşedinte Lorenz Kollmannsberger din partea judeţului Rosenheim.

Acest Acord de Parteneriat pune baza creării unor proiecte comune în domeniile: administrativ, economic, universitar pe teme ştiinţifice şi de cercetare, tineret şi sport, cultural şi social.

Descarcă Acordul de Parteneriat

La data de 13 noiembrie 2015 a fost semnată Înţelegerea de Cooperare între judeţul Timiş şi provincia Yunnan, Republica Populară Chineză. Înţelegerea a fost semnată de către domnul Preşedinte Titu Bojin din partea Consiliului Judeţean Timiş şi de către Guvernatorul Provinciei Yunnan, domnul Chen Hao.

Domeniile de cooperare vizate de această Înţelegere de Cooperare sunt: dezvoltarea cooperării dintre organizaţiile si instituţiile de ştiinţă, cultură, sănătate, educaţie, asistenţă şi protecţie socială, sport, turism, mediu, gospodărire comunală a unităţilor administrativ teritoriale.

Descarcă Înţelegerea de Cooperare

 

La data de 10 mai 2018 a fost semnată Înţelegerea de Cooperare cu raionul Nisporeni, Republica Moldova. Înţelegerea a fost semnată de către domnul Preşedinte Călin-Ionel Dobra din partea Consiliului Judeţean Timiş şi de către domnul Ghenadie Verdeş din partea Consiliului Raional Nisporeni.

Domeniile de cooperare vizate de această Înţelegere de Cooperare sunt: administraţie publică locală, economie, învăţământ, cultură, turism, sport, politici de tineret, sănătate şi asistenţă socială.

Descarcă Înţelegerea de Cooperare

La data de 10 aprilie 2019 a fost semnată Înţelegerea de Cooperare cu regiunea Veneto, Republica Italiană. Înţelegerea a fost semnată de către domnul Preşedinte Călin-Ionel Dobra din partea Consiliului Judeţean Timiş şi de către domnul Preşedinte Luca Zaia din partea regiunii Veneto.

Înţelegerea de Cooperare doreşte să creeze legături puternice între institutele de cercetare şi educaţie universitară, precum şi promovarea activităţilor de schimb în diferite domenii: comerţ, economie, administraţie publică locală, ştiinţă, tehnologie, agricultură, silvicultură, turism, sănătate, sport, educaţie, cultură şi mediu.

Descarcă Înţelegerea de Cooperare

II. Declaraţii de intenţie privind cooperarea şi dezvoltarea relaţiilor de prietenie

 

La data de 15 mai 2006 a fost semnată Declaraţia de Intenţie privind cooperarea şi dezvoltarea unor relaţii de prietenie între Judeţul Timiş şi Republica Federală Niederösterreich, Republica Austria. Declaraţia a fost semnată de către domnul Preşedinte Constantin Ostaficiuc din partea Consiliului Judeţean Timiş şi de către domnul Viceguvernator Ernest Gabmann din partea Landului Federal Niederösterreich.

Prin această Declaraţie, s-a dorit deschiderea drumului pentru identificarea şi accesarea unor proiecte comune de investiţii şi a unor forme de cooperare economică între cele două părţi, precum şi oferirea sprijinului pentru dezvoltarea relaţiilor de cooperare între societăţile comerciale şi încurajarea dezvoltării legăturilor comerciale. De asemena, se doreşte realizarea de acţiuni în domeniile turism, artă şi cultură.

Descarcă Declaraţia de Intenţie

La data de 28 iulie 2019 a fost semnată Declaraţia de Intenţie privind cooperarea şi dezvoltarea unor relaţii de prietenie între Judeţul Timiş şi Provincia Autonomă Vojvodina, Republica Serbia. Declaraţia a fost semnată de către domnul Preşedinte Călin-Ionel Dobra din partea Consiliului Judeţean Timiş şi de către domnul Preşedinte Igor Mirović din partea Provinciei Autonome Vojvodina.

Prin această Declaraţie se doreşte promovarea cooperării într-o gamă largă de activităţi în domenii precum: economie, comerţ, agricultură, silvicultură, gospodărirea resurselor de apă, reţele de transport, administraţie publică, educaţie, ştiinţă şi tehnologie, cultură.

Descarcă Declaraţia de Intenţie

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support