Se caută 11 artiști ale căror lucrări vor fi expuse în România și Islanda

Asociația Miltonia, partenerul cultural al Consiliului Județean Timiș în cadrul proiectului de reabilitare a Conacului Mocioni, anunță lansarea unui apel deschis pentru realizarea unei expoziții itinerante ca parte din programul de revitalizare a bijuteriei arhitecturale din Foeni.

Expoziția își propune să integreze manifestări artistice contemporane în patrimoniul cultural al Conacului Mocioni și să încurajeze schimbul de bune practici între artiștii români și islandezi.

Pentru prima rezidență artistică se caută 3 artiști vizuali și 2 peisagiști care să execute lucrări murale pe fațadele unor clădiri din jurul Conacului Mocioni și lucrări de amenajare peisagistică în localitate, punând în valoare spațiile verzi din fața imobilelor selectate.

Pentru cea de-a doua rezidență artistică vor fi selectați 3 pictori, 2 fotografi și un artist video. Lucrările de artă realizate de aceștia vor face parte dintr-o expoziție care va fi amenajată inițial în Reykjavík (martie 2024), apoi în Timișoara (martie/aprilie 2024), destinația finală fiind Conacul Mocioni.
Doi dintre artiștii români vor merge într-o vizită de studiu în Islanda, în martie 2024, pentru a se întâlni cu comunitatea locală de artiști, curatori și galeriști.

Activitatea de revitalizare este structurată în jurul istoriei Conacului Mocioni, a reconstrucției și conservării clădirii care, de-a lungul timpului, a servit comunității în moduri diferite. Accentul va fi pus pe inovarea și conceptualizarea patrimoniului cultural reprezentat de conac și destinațiile sale multiple de-a lungul timpului.

Conacul Mocioni a fost construit inițial în 1750, ca reședință pentru familia Mocioni, dar în ultimele decenii a avut destinații diverse, de la grădiniță, baie publică, discotecă până la adăpost împotriva inundațiilor. Considerăm că această adaptabilitate rapidă și legătura cu comunitatea constituie teme excelente pentru expoziția itinerantă din Islanda și România” a declarat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Toți artiștii vor fi remunerați pentru serviciile lor, la finalul rezidențelor, iar materialele necesare lucrărilor vor fi asigurate de Asociația Miltonia.

Artiștii interesați își pot trimite candidaturile prin e-mail la adresa miltoniaassociation@gmail.com până în data de 21 ianuarie 2024. Detalii despre criteriile de selecție și conținutul dosarului de înscriere pot fi accesate la: http://miltonia.ro/anunt-rezidente-artistice/

Apelul deschis pentru organizarea rezidențelor artistice și organizarea expoziției itinerante fac parte din activitățile de revitalizare a Conacului Mocioni prin intermediul proiectului „Reabilitarea, refuncționalizarea și revitalizarea Conacului Mocioni din Foeni, Județul Timiș”. Finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, proiectul este implementat de Consiliul Județean Timiș, în calitate de promotor de proiect, alături de Asociația Miltonia și North Consulting ehf. din Islanda, în calitate de parteneri.

Anterior Calendarul săptămânal al evenimentelor culturale în organizarea instituțiilor CJ Timiș