Bugetul CJ Timiș pe anul 2024 – fonduri pentru finalizarea proiectelor începute, dar și pentru noi investiții

Consilierii judeţeni au aprobat bugetul propriu al județului Timiș pentru anul 2024, în cadrul ședinței extraordinare de astăzi, 8 februarie.


Bugetul consolidat pentru anul 2024, compus din cheltuieli de funcționare și alocări pentru investiții, este de 768 milioane lei.


Programul de investiții pe anul 2024 însumează 265 milioane lei, bugetul județului cuprinzând sume consistente atât pentru finalizarea proiectelor începute, cât și fonduri importante pentru investiții publice complet noi. Cele mai mari investiții în 2024 vor fi în transporturi, învățământ, cultură și pentru autorități executive, domenii care au prevăzut un buget de aproximativ 241 milioane lei din totalul de 265 milioane lei.


„1800 kilometri de piste de biciclete în toată regiunea de vest, începerea lucrărilor la Castelul Huniade în baza celor trei finanțări nerambursabile obținute anul trecut, noul stadion și drumuri expres, acestea sunt doar câteva dintre direcțiile majore de acțiune în 2024, un an în care vom lucra atât la implementare pe teren cât și la maturizarea unor proiecte pentru care am atras fonduri”, a declarat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.


De remarcat este faptul că aproape 78% din totalul veniturilor de dezvoltare vor fi atrase din fonduri europene și guvernamentale.


Pentru continuarea lucrărilor începute, Consiliul Județean a prevăzut în buget suma de 640.000 de lei pentru finalizarea Centrului de colectare legume – fructe din comuna Tomnatic. De asemenea, continuarea lucrărilor la Bazinul de înot didactic din Jimbolia beneficiază de 4,1 milioane de lei. Suma de aproximativ 4,5 milioane de lei a fost alocată pentru locuinţele ANL de la Giroc.


Castelul Huniade (proiect finanțat prin PNRR) intră în reabilitare cu o finanțare de aproape 9 milioane lei, obiectiv pentru care vizăm și alte surse de finanțare.


Doar pentru demolare, Stadionului „Dan Păltinișanu” i-a fost alocată suma de 2 milioane lei, iar pentru construirea unei noi stații pentru pompieri la Făget e prevăzută suma de 2,5 milioane lei.


De asemenea, bugetul include în continuare finanțarea reparațiilor în domeniul sănătății, Spitalul Județean beneficiind, de exemplu, de o sumă totală de trei milioane și jumătate lei.


O atenție importantă este acordată culturii. Sunt cuprinse, în acest caz, ample cheltuieli cu acțiuni culturale, precum evenimente TimCultura – în sumă de 6.6 milioane lei și acțiuni minimale instituții de cultură – în sumă de 11 milioane lei. Este prevăzută în buget și finanțarea unităților de cult, cu 2.4 milioane lei pentru personalul neclerical și 3.3 milioane lei pentru reparații la lăcașuri de cult. Alte 5 milioane lei mai sunt alocate pentru finalizarea plăților aferente unor acțiuni derulate prin programul Timișoara Capitală Culturală Europeană.


Nu a fost neglijat nici capitolul sportiv. Pentru susținerea sportului de performanță și a celui de masă s-a alocat suma de 3.2 milioane lei. În ceea ce privește infrastructura rutieră, aceasta beneficiază în 2024 de un buget de 41 milioane lei. Pe secțiunea de dezvoltare, pe lângă obiectivele cuprinse pe programul de investiții, sunt cuprinse cotizațiile și contribuții la asociațiile de dezvoltare și ADR Vest în sumă de 9.4 milioane lei, precum și rambursarea ratelor pentru creditele contractate cu suma de 23.8 milioane lei.

La capitolul drumuri, Consiliul Județean Timiș are alocați pentru întreținere și reparații drumuri județene aproape 43 milioane lei, cu o creștere de 31,5% față de anul trecut. În ceea ce privește investițiile și alocările de fonduri pentru proiectări si documentații ori lucrări de execuție, menționăm cele mai importante proiecte:
● Construirea drumului județean de legătură pentru conectarea Aeroportului Internațional Traian Vuia Timișoara la Autostrada A1 – 1,3 milioane lei;
● Asfaltarea drum Zorani – Groși – 4 milioane lei, din care 200.000 lei din buget județean și 3.8 milioane lei din PNDL;
● Modernizare și reabilitare drum Bazoșu Nou – Bazoș – Recaș – 6.3 milioane lei, din care 81.000 lei din buget județean și 6.2 milioane lei din PNDL;
● Amenajare intersecție la Birda – 1,3 milioane lei;
● Modernizare drum Șag – Sânmihaiu Român – 15 milioane lei bani din fonduri Program Anghel Saligny și 390.000 lei de la bugetul județean;
● Modernizare DJ585 limita cu județul Caraș-Severin – Vișag – 4 milioane lei din fonduri Program Anghel Saligny și 241.000 lei de la bugetul județean;
● Construire podeț peste canal la Tapia – 4,5 milioane lei;
● Modernizare drum Parța – Petroman – 3 milioane lei;
● Modernizare drum Târgoviște – Babșa – 6 milioane lei;
● Amenajarea a două intersecții la Giroc – 2 milioane lei;
● Amenajare intersecții la Albina și Sacosu Turcesc, pe DJ 592 – 3,9 milioane lei;
● Modernizare DJ592 Moșnița Nouă- Lugoj (elaborare SF+PT) și a intersecților către satul Dragșina, comuna Darova și Comuna Boldur- 250.00 mii lei;
● Modernizare drum Moșnița Veche – Giroc – 1.150.000 lei.

Anterior Rezultatul verificării eligibilității candidatului la examenul organizat în data de 19.02.2024 – proba scrisă, pentru promovarea în grad profesional imediat superior celui deținut a unui funcționar public din cadrul Serviciului de consultanță și avizare juridică
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support