Consiliul Județean Timiș a dat startul licitației pentru proiectarea, asistența tehnică și execuția lucrărilor de reabilitare pentru Conacul Mocioni din Foeni

Consiliul Județean Timiș are în derulare licitația pentru proiectarea, asistența tehnică și execuția lucrărilor de reabilitare pentru Conacul Mocioni din Foeni.
 
Ofertele pot fi depuse până în data de 18 octombrie 2021, accesând următorul link: https://www.e-licitatie.ro/…/simplifi…/v2/view/100140863
 
Valoarea estimată a serviciilor și lucrărilor de proiectare, asistență tehnică și execuție este de 10.780.190 lei.
 
Proiectul “Reabilitarea, refuncționalizarea și revitalizarea conacului Mocioni din Foeni, Județul Timiș” are o durată de 36 luni (mai 2021 – aprilie 2024) și o valoare totală de 16.969.459,77 lei (3.447.185,44 euro).
 
Finanțarea nerambursabilă, din Granturile SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-Cultura (85%) și din bugetul național (15%), este în sumă de 9.521.000,02 lei (1.934.101,21 euro).
 
După reabilitare, conacul din Foeni va cuprinde un spațiu muzeal care va onora memoria familiei Mocioni. De asemenea, în clădire vor fi amenajate și dotate un salon de primire multifuncțional și o sală polivalentă, pentru organizarea de evenimente culturale.
 
Noul centru cultural va deține o bibliotecă și o cafenea culturală, precum și spații de depozitare, un birou administrativ și grupuri sanitare.
Spațiul exterior va fi amenajat în concordanţă cu arhitectura clădirii. Va fi refăcut gardul de împrejmuire, vor exista zone pentru evenimente în aer liber, se vor face amenajări peisagistice care să redea frumusețea parcului din jurul conacului ș.a.
Planul de revitalizare a monumentului istoric va fi pus în practică simultan cu lucrările de restaurare, prin parteneriatul Consiliului Județean Timiș (promotor de proiect) cu Institutul Intercultural Timișoara și cu organizația islandeză North Consulting ehf.
 
Dintre activitățile de revitalizare, amintim:
▶️ constituirea grupului de acțiune și sprijin Prietenii Conacului Mocioni;
▶️ campanii de sensibilizare și informare
▶️ vizite de studiu
▶️ tabere și rezidențe
▶️ expoziții
▶️ Frühstück bănățean
▶️ activități de educație interculturală
▶️ activități de educație pentru patrimoniu
▶️ Ziua Conacului Mocioni
 
Conacul din Foeni se numără printre cele mai vechi clădiri din Banat, fiind edificat în 1750. Moșia din Foeni a fost leagănul familiei nobiliare de origine aromână Mocioni, care s-a remarcat prin numeroși reprezentanți de marcă în diverse domenii.
Baronul Michael de Styrcea, nepot de frate al lui Ioan Mocioni-Stârcea, va fi ambasadorul cultural al proiectului, amplificându-i valoarea simbolică.
 
Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-Cultura.
Anterior Anunț privind organizarea concursului de recrutare în vederea ocupării unor funcții publice de execuție vacante din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Timiș
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support