Palatul Administrativ

Palatul Administrativ

Sediul Consiliului Județean Timiș este situat în clădirea de pe bulevardul Revoluţiei 1989 nr. 17 din municipiul Timişoara. Clădirea a fost reşedinţa rezidentului regal răspunzător de administrarea ţinutului Timiş (judeţele Timiş-Torontal, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara), creat în anul 1938, apoi sediul prefecturii Timiş-Torontal.

Clădirea a fost destinată prin proiect şi apoi executată pentru a funcţiona ca şcoală de menaj, în perioada anilor ’30, fiind finanţată de la bugetul de stat. Datorită crizei economice din anii 1929 -1933, care a avut influenţă asupra economiei României dar şi asupra părţii de vest a ţării, nu a putut fi terminată, a fost ridicată în roşu, acoperită şi a stat nefinisată până în anul 1938.

Odată cu înfiinţarea ţinutului administrativ Timiş şi a numirii rezidentului regal în fruntea acestui ţinut, se punea problema găsirii unui sediu adecvat acestuia, astfel s-a ajuns la soluţia schimbării destinaţiei acestei clădiri, din şcoală în palat administrativ. Fiind însă o clădire cu destinaţie şcoală, au fost necesare mai multe modificări în toată structura clădirii.

Reproiectarea clădirii, pentru a fi funcţională ca sediu administrativ, s-a făcut de renumitul profesor universitar de la Politehnica timişoreană, arhitectul Victor Vlad, în colaborare cu arhitectul Corneliu Liuba.

Lucrările de reamenajare la clădire au început în anul 1938 şi s-au încheiat la începutul anilor ‘40. Aşa cum ni se înfăţişează astăzi, clădirea Palatului Administrativ este o construcţie monumentală în stil modern. În exterior dominante sunt însă elementele clasice, într-o realizare cu materiale moderne. Clădirea impune prin proporţii, volum şi elemente decorative. Coloanele clasice cu capitel corintic decorează faţada, la care fusul este finisat în terasit, restul fiind lucrat în piatră artificială.

Din orice parte ai privi-o, ţi se arată maiestuoasă, reprezentativă, în care specificul naţional este pus în evidenţă fără ostentaţie într-o judicioasă compoziţie de volume simple, agrementate cu elemente plastice de origine locală.

De-a lungul timpului, clădirea a suferit o serie de modificări interioare prin recompartimentarea spaţiilor şi redistribuirea funcţiunilor, menţinându-se profilul administrativ. În perioada anilor 1968-1989, clădirea a fost folosită şi de către Comitetul Judeţean Timiş al PCR şi UTC, Uniunea Judeţeană a Cooperativelor Agricole de Producţie şi Gărzile Patriotice.

În prezent clădirea este folosită ca sediu pentru Consiliul Judeţean Timiş şi Instituţia Prefectului Judeţului Timiş, fiind în proprietatea publică a judeţului Timiş şi administrarea Consiliului Judeţean Timiş.
Pentru a face faţă activităţilor administraţiei publice judeţene, cât şi în perspectivă pentru Regiunea de Vest, s-a hotărât extinderea actualei clădiri pe latura nordică a construcţiei existente, mărginită de străzile Leonte Filipescu şi Tulnicului şi Piaţa Eftimie Murgu. Noua clădire are o arie desfăşurată de 3167 mp., pe patru tronsoane de diferite niveluri, fiind inaugurată în anul 2010.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support