Comunicat de presa din 2 septembrie

Ultima actualizare: Jana Lavrits, în data de 02.09.2016

02.09.2016

Accesarea de fonduri europene, inclusiv prin programul de cooperare transfrontalieră Interreg V România-Ungaria, reprezintă o prioritate a actualului mandat al Consiliului Județean Timiș. Ieri, președintele Sorin Grindeanu a fost la Szeged, unde s-a întâlnit cu omologul său, Kakas Bela, tocmai pentru a discuta despre proiectele care pot fi depuse pe Interreg V România-Ungaria.

Aceasta, deoarece inițial exista propunerea dezvoltării în comun, de către județele Timiș și Congrad, a unei piețe agroalimentare, însă au apărut semne de întrebare referitoare la eligibilitatea acestui proiect.

Pentru clarificarea situației, la începutul acestei săptămâni, Sorin Grindeanu a avut discuții la București, la Ministerul Dezvoltării și la Autoritatea de Management, discuții din care a reieșit faptul că dezvoltarea pieței agroalimentare implică ajutor de stat și, astfel, cele două județe nu pot obține fonduri europene pentru acest proiect, cel puțin nu în cazul finanțării transfrontaliere România-Ungaria.

De aceea, întâlnirea de ieri a vizat discutarea unor alte noi variante  care să fie viabile și prin care cele două județe partenere să obțină fonduri din partea Uniunii Europene.

„După clarificările obținute de la Ministerul Dezvoltării și Autoritatea de Management a devenit evident faptul că Piața agroalimentară iese din discuție pe programul de cooperare România-Ungaria. Există însă posibilitatea realizării acestei piețe din alte fonduri europene. Cred în continuare că acest proiect este oportun pentru județul Timiș. În acest moment însă este extrem de important să avem proiecte strategice, care să fie eligibile pentru cei doi parteneri, Timiș și Csongrad, să atragem fondurile europene și să putem să le implementăm cât mai curând”, a subliniat Sorin Grindeanu.